Cara Buka Kunci SECURE PDF fail

Assalmualaikum w.b.t. Lama tak update blog. Baiklah kali ini saya akan kongsikan cara-cara membuka kunci "SECURED" bagi fail-fail PDF. Kebiasaannya, fail PDF yang dikunci atau "SECURED" tidak membenarkan kita membuat tindakan copy/paste dan mencetak isi kandungan fail yang berkaitan. Contoh seperti gambar di bawah:


tidak boleh copy & paste.

tidak boleh print.

Bagi membolehkan fail-fail ini samada dicetak atau copy/paste, beberapa langkah berikut boleh di ambil.klik pada butang choose file; dan upload fail berkenaan, setelah selesai, klik butang unlock.

Setelah selesai proses membuka fail tersebut, anda perlu download semula fail yang telah di proses dai web tersebut.

Selain itu, terdapat juga website lain yang menyediakan perkhidmatan ini, seperti :3.  Pdfunlock.com

Kaedah yang sama, perlu di lakukan....

Semoga ini membantu memudahkan urusan sahabat-sahabat semua..
credit : http://zero-gt.blogspot.com

Share on Google Plus

About Mdzul Sidek

Dilahirkan pada tahun 80 dan membesar pada era 90'an di Kuantan, Pahang. Masih menetap di Kuantan dengan pasangan hidup dan bersama dua cahayamata yang comel. Tidak mengimpikan apa-apa dalam berblog, sekadar berkongsi apa yang dirasakan menarik dan berguna, serta memanfaatkan ilmu yang ada hasil dari pengorbanan emak dan ayah. Selain cuba menyebarkan ilmu dan pegetahuan yang bermanfaat, moga menjadi bekal yang baik di sana nanti dan turut memanfaatkan pemegang saham utama diri ini...arwah emak dan ayah.