Cari Gambar Dengan Gambar

Assalamualaikum w.b.t.


Pernahkah anda mendengar pengguna-pengguna internet mencari gambar dengan menggunakan gambar? Pernahkah anda cuba memeriksa gambar anda digunakan oleh orang lain? Atau pernahkah anda cuba membuktikan gambar-gambar yang ada di internet ini telah dimanipulasi secara ubah suai, dan cuba mencari asal usul gambar tersebut? Mungkin sebelum ini, saya telah mengongsikan penggunaan laman web Tineye, di dalam post Gambar Asli atau Diciplak?

Baiklah, kali ini saya akan kongsikan cara yang membeikan hasil pencarian melalui gambar yang lebih meluas dan lebih pantas, iaitu dengan menggunakan google images.

Langkah pertama buka page google.com dan klik pada tab 'images'.


Kemudian paparan bahagian google image akan terpapar. Klik pada gambar berbentuk kamera seperti di bawah;


Satu kotak berkenaan gambar yang ingin di cari akan dipaparkan. Anda boleh memilih samada ingn memasukkan url gambar tersebut atau memilih untuk upload gambar itu dari komputer anda. Kemudian klik butang 'Search by image'.


Google akan memaparkan hasilnya dengan memaparkan gambar yang sama atau hampir sama dengan gambar yang anda cuba padankan. Mudah bukan. Baiklah, selamat mencuba.

Jika anda merasakan blog ini membei manfaat, anda dijemput untuk follow dan like blog ini. Sebarang komen, pandangan dan perkongsian amatlah di alu-alukan. Jangan lupa untuk sponsor blog ini. Knowledge is Power, sama-sama kita kongsikan.
Share on Google Plus

About Mdzul Sidek

Dilahirkan pada tahun 80 dan membesar pada era 90'an di Kuantan, Pahang. Masih menetap di Kuantan dengan pasangan hidup dan bersama dua cahayamata yang comel. Tidak mengimpikan apa-apa dalam berblog, sekadar berkongsi apa yang dirasakan menarik dan berguna, serta memanfaatkan ilmu yang ada hasil dari pengorbanan emak dan ayah. Selain cuba menyebarkan ilmu dan pegetahuan yang bermanfaat, moga menjadi bekal yang baik di sana nanti dan turut memanfaatkan pemegang saham utama diri ini...arwah emak dan ayah.